Kaninleksak - bra för kaninen

  • 04 Apr, 2022

Kanin i gräs

Livet som tamdjur kan bli långtråkigt och brist på sysselsättning orsakar ibland både stress och olater hos kaniner. Följden kan bli dålig cirkulation och onaturlig brist som bidrar till slitning på tänderna. Djur som normalt alltid gnager och tuggar på något tar då lätt till vad de har tillgång till, vilket kan bli burkanter eller skålar. Då är det bättre med en bra kaninleksak. Enklast är att söka leksak till kanin på webben.

Djurskydd och smådjur

Bortsett från adekvat veterinärvård vid behov behöver kaninen först och främst ett tryggt och rent bo. Då de i sin naturliga miljö oftast bor i hålor i marken gillar de ofta någon som är så snarlikt som möjligt. Bon och strö kan man få tag på hos ditt djurapotek. Om man inte hittar något som skulle passa går det ofta bra att lägga en handduk över buren på natten för att skapa samma känsla för kaninen. Sedan får man testa sig fram vilken kaninleksak just ens egen kanin gillar.

Sveriges veterinärförbund rekommenderar att kaniner och smådjur ska kunna röra sig så naturligt som möjligt under dagen. Har man möjlighet att släppa ut kaninen i någon form av inhägnad utomhus är det optimalt. På senare år har det legala djurskyddet för kaniner ökat, men det riktar sig primärt mot verksamheter där de avlas eller används kommersiellt på olika sätt.

En naturlig kaninleksak

Kaniner har olika personligheter, storlekar och karaktärsdrag, precis som människor eller hundar. En del kan knappt sitta still medans andra knappt rör sig alls. Det bästa är att hitta saker som är så snarlika deras naturliga miljö som möjligt. En bra leksak till kanin kan vara någon form av lektunnel eller små naturliga hinder de kan hoppa över eller skutta upp på. Ju mer naturliga material desto bättre, då de som sagt ibland kan gnagas på också om det är lite långtråkigt.

Kvistar, grenar och olika former av bollar med gräs eller halm i är ofta populärt. Hämtar man saker från naturen är det viktigt att man är 100% säker på att det man lägger in inte på något sätt är giftigt eller på annat sätt kan störa matsmältningen. Morotsbitar och andra rotfrukter kan man lägga ut lite sporadiskt så blir också sökandet lite av en naturlig lek.

Rörelse och sällskap

Många kaniner är väldigt intelligenta och gillar en kaninleksak där de lär sig något. Lådor eller bollar där de behöver öppna något för att nå sin godisbit är ofta uppskattade. På så vis kan kaninen hållas alert och tycka det är roligt hela tiden. Annat skoj kan vara att sätta på den en liten sele och ta den med ut i naturen. Kaniner som gillar detta roas ofta också av att hoppa hi